AKTIVNOŠĆU DO BOLJEG ZDRAVLJA: ZNANSTVENICI TVRDE DA JEDAN SAT HODANJA MOŽE PONIŠTITI NEGATIVNI UČINAK OSMOSATNOG SJEDENJA

Bolesti srca i krvožilnog sustava te rak su češći uzroci smrti kod osoba koje vode neaktivan život. Jedan sat fizičke aktivnosti srednjeg intenziteta na dan dovoljan je kako bi se poništio smrtonosan učinak sjedenja za stolom ili gledanjem televizije, prenosi Independent.

Znanstvenici s Cambridgea i Norveške škole za sportske znanosti koji su analizirali podatke o milijun muškaraca i žena otkrili su da sjedenje više od osam sati na dan bez vježbanja može znatno povećati rizik od preuranjene smrti.

Ustanovljeno je da je 60 posto vjerojatnije da će ljudi uključeni u istraživanje  – uključujući tisuće i tisuće onih koji rade u uredima  – umrijeti ranije od aktivnijih pojedinaca.

Međutim, povećani rizik smrt koja je povezana s predugim sjedenjem potpuno se može eliminirati jednosatnim vježbanjem na dan srednjim intenzitetom. Ubrzani hod ili vožnja biciklom svakako ulaze u tu kategoriju. Autori studije su upozorili poslodavce da imaju razumijevanja prema osoblju koje povremeno uzima pauze kako bi ustali od svog stola i prošetali.

‘Ne morate se nužno baviti sportom, niti ići u teretanu. Sasvim je u redu prošetati ujutro, tijekom ručka ili nakon večere. Možete raspodijeliti vježbanje tijekom dana, ali morali biste vježbati barem sat vremena’, tvrdi profesor Ulf Ekelund, vođa istraživačkog tima koji je predvodio studiju.

Znanstvenici tvrde da je bilo kakav prekid sjedenja koji uključuje neku fizičku aktivnost odličan. ‘Uzmite pet minuta pauze svaki sat, otiđite u susjedni ured, idite na drugi kat po kavu, otiđite do printera’, rekao je profesor Ekelund. ‘Integrirajte fizičku aktivnost u svoju svakodnevicu. Ako je moguće prošećite ili biciklirajte do posla i putem kući.’

AUTOR:Jutarnji.hr

 OBJAVLJENO: 29.07.2016. u 12:50

Leave a Reply