HRANA ZA LIJEP OSMIJEH

Proljeće i ljeto su godišnja doba koja nas potiču na zdraviji život s više kretanja i uravnoteženijom prehranom, jer se želimo pripremiti za predstojeće tople dane i uživanja na plaži. No ipak uravnotežena prehrana nije značajna samo za tijelo i duh, već i za lijep osmijeh. U nastavku pročitajte koji su vitamini i minerali, prema mišljenju američke Akademije za opću dentalnu medicinu, važni za zdravlje zuba i desni te koju je hranu najbolje izbjegavati.

Vitamini i minerali

Kalcij

Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu te je nužan za razvoj i zdravlje kosti i zuba. Njegovo pomanjkanje povećava rizik od nastanka upale desni i pojave karijesa.

Namirnice koje sadrže kalcij: brokula, kineski kupus, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke, školjke i smokve.

Željezo

Pomanjkanje željeza može uzrokovati glositis – upalu sluznice jezika i pojavu ranica.

Namirnice koje sadrže željezo: crveno meso, jetrica, cjelovite žitarice, crvena paprika, tamnozeleno lisnato povrće i lješnjaci.

Vitamin B3 (niacin)

Pomanjkanje vitamina B3 može uzrokovati pojavu neugodnog zadaha i afti u ustima, no na svu sreću sadrže ga brojne namirnice te se vrlo jednostavno može unijeti u organizam odgovarajućom prehranom.

Namirnice koje sadrže vitamin B3: iznutrice, pileće meso, ribe i jaja, avokado, datulje, rajčica, zeleno lisnato povrće, brokula, alga spirulina, oraščići, mahunarke i integralne žitarice.

Vitamin B12 i B2 (riboflavin)

Afte u ustima mogu nastati i uslijed nedostatka ta dva važna vitamina (B12 i B2).

Namirnice koje sadrže vitamin B12 i B2: vitamin B12 – crveno i pileće meso, jetrica, svinjetina, ribe, mlijeko i mliječni proizvodi; vitamin B2 – kvasac, jaja, špinat, bademi. Oba vitamina sadrži i alga spirulina.

Vitamin C

Nedostatak vitamina C može uzrokovati krvarenje desni i kasniji gubitak zuba.

Namirnice koje sadrže vitamin C: jagode, papaja, agrumi, sirova crvena paprika, prokulica, brokula, grašak, kupus i krumpir.

Vitamin D

Vitamin D je vrlo značajan, jer pomaže tijelu apsorbirati kalcij. Čovjek koji je izložen suncu, za svoje potrebe prima dovoljno vitamina D, a njegovo pomanjkanje može se osjetiti kao peckanje u ustima, gorak okus ili okus po metalu te smanjenje čvrstoće zuba. Nedostatak vitamina D može oslabjeti zubno meso te zube učiniti poroznima i više podložnima nastanku karijesa.

Namirnice koje sadrže vitamin D: mlijeko, ribe, neobrađeni maslac, žumanjak i jetrica.

Leave a Reply