LUBENICA – IDEALNA HRANA ZA VRUĆE DANE

Dolaskom ljeta dolazi i novo sezonsko voće. No, nema voća koje bolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima od lubenice. Iako za lubenicu kažemo da je “voće”, ona ja zapravo povrće – poput bundeve i tikve. Lubenice mogu biti duguljastog ili okruglog oblika. Imaju gustu i zelenu koru koja može biti pjegava ili prugasta. Ovo voće možete pronaći u supermarketima tijekom cijele godine, no najbolje ga je jesti u ljetnim mjesecima jer tada sadrži najviše hranjivih sastojaka. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g.

Ljekovita svojstva lubenice

Lubenica nije samo ukusno, nego i zdravo voće. Lubenica sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja, te antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Za osobe sa slabim libidom, lubenica je savršeno voće. Naime, lubenica sadrži fitokemikaliju citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih žila čime utječe na libido. U 120 grama lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina. Također, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalij i magnezij, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu regulirati krvni tlak. Lubenica je odličan izvor vitamina B1 – vitamina koji sudjeluje u proizvodnji energije.

Koštice lubenice nisu štetne – upravo suprotno. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U azijskoj medicini koštice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.

dinja 1Čišćenje organizma lubenicom

Ako želite iskoristiti sezonu lubenica i pritom očistiti svoj organizam, napravite jednodnevno čišćenje organizma lubenicom. Ujutro i navečer popijte čašu probiotičkog jogurta, a ostatak dana jedite samo lubenicu. Nije određeno koliko lubenice smijete pojesti – to ovisi samo o Vama. Ako želite, tijekom dana možete pojesti i do 5 kilograma lubenice. Bez obzira na to da lubenica sadrži čak 92% vode, tijekom čišćenja svejedno trebate piti vodu. Idući dan započnite voćem, a par sati nakon toga možete pojesti kuhano povrće ili laganu juhu. Čišćenje tijela lubenicom je zdravo i nije naporno za organizam. Ovo čišćenje možete napraviti dva puta mjesečno u ljetnom periodu.

Čaj od sjemenki lubenice

Edgar Cayce posebno preporučuje čaj od sjemenke lubenice osobama koje imaju bubrežne kamence. Ovaj čaj također stimulira rad bubrega. Da biste pripremili čaj, potrebna Vam je jušna žlica sjemenki lubenice, koje prethodno trebate samljeti ili isjeckati. Prelijte sjemenke s pola litre kipuće vode i ostavite da se čaj ohladi. Zatim procijedite i odmah popijte čaj. Ako je moguće, uvijek pripremite svježi čaj. Čaj pijte tri puta tjedno, a možete ga piti i više puta na dan.

dinja 2Lubenica za vitku liniju

Kao i ostalo voće, lubenica pomaže pri mršavljenju i održavanju željene tjelesne težine. Lubenica sadrži mali broj kalorija – svega 30 kcal na 100 grama. Zbog visokog sadržaja vode smanjuje apetit i ima osvježavajuće djelovanje. No, lubenica ima visok glikemijski indeks. Ako patite od šećerne bolesti, jedite lubenicu uz drugo voće niskog glikemijskog indeksa.

Zanimljivosti
Senat Oklahome je 17. travnja 2007. proglasio lubenicu službenim državnim voćem, uz neke dvojbe je li lubenica uopće voće. U Kini se koštice lubenice prže i poslužuju kao grickalice. Svaki dio lubenice je jestiv, čak i njegova kora. Usprkos općeprihvaćenom mišljenju, ne morate držati lubenicu u hladnjaku da biste sačuvali njezin okus, boju i aromu. Ipak ako ste lubenicu već prerezali, najbolje je staviti je u hladnjak i što prije pojesti.

Izvor:
Kristina Đunđuš
http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/lubenica

Leave a Reply